De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Uw tuin in juli

Adviezen van Rien Meijer

Vakantieafspraken

Vergeet niet om afspraken met iemand uit uw omgeving te maken over de verzorging van uw tuin en planten als u er een tijdje niet bent. Een hovenier neemt ook graag voor u waar.

Rozen goed verzorgen

Knip of trek ‘wilde scheuten’ bij rozen diep weg zodra u ze ziet. U herkent ze aan de meestal lichter groene kleur en ze zijn veel dichter met stekels bezet dan de veredelde takken van uw rozenplant. ‘Wilde scheuten’ komen recht uit de grond (uit de wortels). Ze gaan nooit bloeien, maar nemen wel de kracht voor de veredelde takken weg. Beter dan ze af te knippen kunt u ze los draaien bij hun aanhechting. Wanneer u rozentakken diep snoeit, doe dat dan zoveel mogelijk onder grondniveau. De lelijke stompen die anders blijven zitten, kunnen namelijk een echte infectiepoort voor met name schimmels worden.

TIP
Wanneer u rozen op de vaas zet, doe dan in ieder geval snijbloemenvoedsel in het vaaswater. Bij warm weer ontwikkelen zich namelijk heel snel bacteriën en algen in het water, die de levensduur van de rozen flink kunnen bekorten. Snijbloemenvoedsel gaat dat tegen.

Zomersnoei bij leiappels en -peren

Appels- en perenbomen die worden geleid (als snoer of U-vorm aan draad) moeten iedere zomer worden gesnoeid. Elk jaar wordt bij de snoervorm de stam wat verlengd (langer gelaten) terwijl de zijtakken die zich daarop hebben gevormd, in de zomer worden teruggeknipt tot op 6 à 8 bladeren. In de winter worden die twijgen nog verder ingenomen. Dit leidt ertoe dat de bomen maar weinig ruimte innemen, terwijl er veel vruchthout wordt gevormd. Bij de U-vorm worden op de stam twee gesteltakken gekweekt (in de vorm van een U).

Rankende scheuten van de blauweregen terugknippen

Knip de aanhechting zoekende, rankende scheuten van de blauweregen (Wisteria) terug tot op 50 cm. Dat zorgt voor een rijkere bloei volgend jaar.

Nog meer snoei

Heesters die in het voorjaar bloeien, zoals Ribes, Forsythia en Spiraea, kunnen na de bloei worden teruggesnoeid. Zo houd u ze in toom en vorm. Omdat ze volgend jaar bloeien aan twijgen die nu nog gevormd gaan worden, wordt de komende bloei er niet minder door. Snoeit u deze struiken niet, dan worden ze steeds hoger en bloeien ze alleen nog maar bovenin. Dat geldt trouwens ook voor opgaande bloeiers zoals Clematis montana en de winterjasmijn (Jasminum nudiflorum). Snoei ook die elke zomer wat terug als ze eenmaal groot genoeg zijn.

Cactussen en vetplanten voldoende water geven

Succulente planten vullen hun reservevoorraden water en voedsel vooral in de zomer aan. Ze kunnen dan ook stevig groeien. Zorg dat ze niet droog komen te staan, maar zorg ook voor goede drainage Vetplanten staan niet graag lang met hun wortels in te natte grond.

Zorg voor evenwicht in de vijver

Met dat evenwicht bedoelen we een goede verhouding tussen drijvende planten en ondergedoken (onderwater)planten. Als vuistregel geldt: 2/3 van het wateroppervlak open, zodat de ondergedoken planten die zuurstof in het water brengen, voldoende licht krijgen, en 1/3 bedekt door drijfplanten of planten met drijvende bladeren zoals waterlelies. Die zorgen voor schaduw in het water, en dus voor verkoeling en schuilgelegenheid voor de waterdieren.

Nu nog damastbloem of nachtviool zaaien

Deze plant (Hesperis matronalis) wordt 80 cm hoog en bloeit met heerlijk geurende (vooral ’s avonds en ’s nachts) witte of violette trossen bloemen aan de einden van de stengels. Na zachte winters en op gunstige plekken komen ze soms jaren achtereen weer op. Ze lijken een beetje op judaspenning en u kunt ze nu nog zaaien (of als plantje kopen).

Oorwormen wegvangen bij dahlia’s

Vooral bij dahlia’s, maar ook bij andere gewassen, kunnen oorwormen schadelijk zijn doordat ze aan de bloemen vreten. Het zijn nachtdieren, overdag kruipen ze weg. Dat doen ze bij voorkeur in droge materialen zoals hooi, stro, houtwol, haar dat u uit de vacht van uw hond heeft geborsteld enz. Doe dat in een speciale oorwormenpot (te koop in tuincentra e.d.) die u vervolgens omgekeerd op een tonkinstokje bij de dahlia’s zet. Overdag kruipen de diertjes erin. Dan kunt u ze voor het nacht wordt, verwijderen.