De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De tuin in december

Adviezen van Rien Meijer

Pepers als kerstversiering

Als u begin december alvast een bosje sierpepers koopt (rode, maar andere kleuren staan ook heel leuk) kunt u die op een koele plek bewaren tot u ze in kerststukjes of als plafond- of wandversiering wilt verwerken. Later in de maand zijn de pepertjes vaak al uitverkocht. Er zijn groot- en kleinvruchtige rassen, maar het zijn allemaal Capsicum-soorten. De kleinvruchtige zijn ook als potplant te koop. Die staan ook heel leuk. Op een niet te warme plek blijven ze makkelijk enkele weken goed. Vaak zitten er vruchten in verschillende tinten aan één plantje omdat ze langzamerhand verkleuren. Wanneer u sierpepertjes los verwerkt, zijn ze heel goed op een ijzerdraadje te steken.

Ander natuurlijk decoratiemateriaal

In deze tijd van het jaar zijn vooral warmgekleurde bloeiende potplanten heel geliefd (ook als cadeau). Het gaat dan vooral om Kaapse viooltjes, kerststerren, azalea’s, begonia’s, Anthurium’s enz. Natuurlijk ook om geurplanten zoals kleine narcissen, hyacinten, kerstrozen en kerstcactussen. Maar het groen wordt zeker niet vergeten. Populaire bladplanten zijn Dieffenbachia, palmen, allerlei Ficus-soorten, maar ook hertshoornvarens en de tiengebodenplanten met hun kleurige bladeren. De topper is en blijft natuurlijk de kleinbladige klimop. Die worden (samen met diverse mossoorten) bijna altijd in kerststukjes verwerkt. Dennengroen hoort er natuurlijk ook bij, net zoals maagdenpalm. En bijv. hulst (ook met bessen). Eucalyptus-blad geurt heerlijk.

December tuinwerk

Vaak valt het weer in December wel mee en kan er nog van alles in de tuin worden gedaan. Het onkruid kan zelfs nog flink groeien, bloeien en ook nog zaad vormen. Wie de tuin netjes wil houden, zou de neiging kunnen hebben nog wat te gaan schoffelen, maar het is de vraag of dit verstandig is. Het grondoppervlak dat nu vaak heel vochtig is, wordt erdoor open gewerkt, wat betekent dat komende vorst op losse, rulle plekken dieper in de grond kan doordringen. Dat kan weer meer schade aan de plantenwortels geven. Oppervlakkig uitgestrooid onkruidzaad wordt er dieper door ingewerkt, wat latere kieming kan bevorderen. Door vorst afstervend onkruid beschermt de bodem ook tot op zekere hoogte. U kunt uzelf dus werk besparen door dat beetje onkruid maar te laten voor wat het is en er pas volgend voorjaar tegenaan te gaan. Dat moet dan toch al. En de vaste planten laat u waarschijnlijk ook rustig afsterven en op de grond liggen. Echt decemberwerk is het controleren van de opgeslagen bollen en knollen op rotting. Haal alles wat rot weg; rotte plekken bij knollen wegsnijden, aangetaste bollen in hun geheel verwijderen.

Een echte kerstboom met een goede kluit

Let er bij aanschaf op dat het een boompje met een stevige, goed ingegaasde kluit is. Geen afgestoken klomp wortels met een schep grond erbij. In het laatste geval heeft u er namelijk niet lang plezier van. En dat kan zeker, maar voor een goed kluitboompje moet u er vroeg bij zijn. Anders zijn die al uitverkocht en moet u het met een minder fraai exemplaar doen.

De bloempjes van de winterbloeiende sierkers

Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ kan al vanaf het late najaar bloeien en zijn roze bloempjes kunnen de hele winter door blijven verschijnen in periodes dat het even niet vriest. Vorstvrije periodes zijn er in de meeste winters genoeg. Het boompje (het kan ook een grote heester zijn) groeit tamelijk breed uit en heeft dus wel wat ruimte nodig. Wanneer u enkele takken met bloemknoppen afknipt en op een vaas met water zet (doe er wel snijbloemenvoeding in) zullen ze ook in huis prachtig openbloeien.