De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Uw tuin in augustus

Adviezen van Rien Meijer

In augustus staat het genieten van en in uw tuin voorop

Let op bladluizen

Augustus is bij uitstek de maand waarin bladluizen actief zijn. Dat komt o.a. door de zogenaamde ‘groeispurt’ die vanaf de langste dag (21 juni) tot ver in juli optreedt. De sappige scheuten die dan worden gevormd zijn ideaal werkterrein voor de luizen. Een paar bladluizen hier en daar is niet erg. Die verdwijnen vaak vanzelf weer, maar bij grotere aantallen is het aan te raden om ze te bestrijden. Sommige soorten zijn levendbarend en daarbij verloopt de uitbreiding van de populatie razendsnel. In enkele dagen kunnen meerdere generaties ontstaan. Wegspuiten met een harde waterstraal is vaak al voldoende.

TIP
Mocht u deze maand met vakantie gaan, denk dan aan maatregelen voor de verzorging van uw tuin en planten.

Rozen

- De zogenaamde ‘eenmaal bloeiende’ rozen kunt u het beste direct na de bloei snoeien, zodat zich nieuwe twijgen kunnen vormen die nog voor de winter voldoende zijn afgehard. Eenmaal bloeiende rozen zijn rozen die in de zomer enkele weken achter elkaar overdadig bloeien waarna de bloei stopt. Doorbloeiende rozen bloeien door tot de vorst er een eind aan maakt. Die bloeien niet in een keer zo overdadig.
- In deze tijd ook wilde scheuten (die hebben veel meer stekels dan de andere takken en vaak een lichtere kleur) weghalen.
- Geef uw rozen nog een keer speciale rozenmest (met extra magnesium). Ze bloeien er nog rijker door.
- Uitgebloeide rozen onder een vijfblad afknippen.

Gazon

- Vergeet niet bij aanhoudende droogte water te geven.
- Bij grote droogte minder kort maaien. Dan wordt het gras niet zo gauw bruin.
- Een bloemenweide na de hoofdbloei maaien.

TIP
Ook nu kunt u nog heel goed bladverliezende hagen knippen.

Rabarber

Mocht u rabarber in uw tuin hebben – dat kan ook heel goed in een siertuin – dan moet u nu geen stelen meer plukken. De plant moet voor de winter voldoende kracht opdoen en daar heeft hij vanaf nu al zijn blad voor nodig. Geef rabarber nu ook een algemene meststof.

Kruiden oogsten

In augustus worden veel kruiden geoogst voor bewaring. Dat kan zowel in de vriezer als gedroogd. Laat bij de laatste bewerking het blad uit de zon, maar aan de lucht drogen op een koele plek. Drogen in de magnetron (gaat heel snel) kan ook. Ieder kruidtype heeft een eigen droogtijd. Daar zult u even mee moeten experimenteren.

Aardbeien

De eenmaal dragende aardbeiplanten (niet de doordragers) hebben hun oogsttijd gehad. Ze kunnen nu worden opgeschoond. Haal aangetast blad weg en snij jonge uitlopers af en plant de jonge plantjes op een nieuw veldje op. Maak toefjes van enkele jonge planten als die nog vrij klein zijn. Dat geeft straks flinke pollen. Potgrond of compost op de grond rond de geschoonde planten aanbrengen.