De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Uw tuin in september

Uw tuin in september


Adviezen van Rien Meijer


Van oudsher is het in september een drukke tijd in de tuin. Het is zowel plant- als oogsttijd. Veel planten en beplantingen beginnen zich deze maand al op de komende winter voor te bereiden. Heel geleidelijk, maar toch…

Groenblijvende bomen en struiken planten
September is de beste periode om groenblijvende heesters en coniferen te planten en te verplanten. Ze hebben nu nog voldoende tijd om hun wortels van de ingreep te laten herstellen en aan de nieuwe groeiplek te wennen. Dan gaan ze in optimale vorm de winter in.

Gras
Geef het gras in september geen gewone gazonmest meer, alleen nog speciale stikstofvrije najaarsmest. De groei van het blad moet namelijk niet meer worden aangejaagd, maar najaarsmest zorgt wel voor sterke wortels. Het is ook goed om het gras nog een keer te beluchten (met een prikroller). Blijf gewoon maaien zolang het gras nog groeit. Graszaad dat begin september wordt gezaaid, komt erg goed op. Het is ook een prima tijd om graszoden te leggen.

Klimplanten opbinden
Nieuwe ranken en scheuten van klimplanten en leiheesters kunt u nu invlechten en aanbinden. Niet te strak vastbinden, maar wel zo dat ze niet door de wind kunnen worden afgerukt.

Tweejarige planten planten
Wanneer u eerder dit jaar tweejarige planten hebt gezaaid, kunt u ze nu op hun definitieve groeiplekken uitplanten voor bloei volgend jaar.

Fruitbomen bestellen
Doe dat nu als u planten met kale wortels wilt kopen. Plant ze direct na ontvangst in als u ze over een tijdje geleverd krijgt.

Plant vroegbloeiende bollen
Van krokussen, narcissen en sneeuwklokjes kunt u vanaf september de bollen en knollen (krokussen zijn knolgewassen) planten. Maar hetzelfde geldt voor winterakonieten, blauw druifjes, Anemone blanda, en andere vroege bloeiers. Meer dan een eenvoudig tuinschepje is daarbij niet nodig.

Gevoelige kuipplanten binnen zetten
Dat geldt uiteraard ook voor kamerplanten die de hele zomer lekker buiten hebben gestaan.
Soorten die lichte vorst kunnen hebben, zoals de keukenlaurier, mogen nog een maandje langer buiten blijven.

Appels en peren oogsten
Het is er nu de tijd voor. De eerste rassen (niet de bewaarrassen) zijn al rijp. Vers zijn ze verrukkelijk. Van valfruit kunt u appel- en perenmoes maken.

Denk ook aan de vijver
De planten in de vijver beginnen al te verwelken en gedeeltelijk af te sterven. Schoon ze op om te voorkomen dat er afstervend materiaal in het water kan gaan rotten. Te ver doorgewoekerde planten kunnen worden ingeperkt. Span een net over de vijver om te voorkomen dat er afgevallen blad van bomen en heesters in het water terecht komt. Met bamboestokken is meestal wel een goed frame te maken, waar het net overheen kan worden gespannen. Haal het blad dat op het net valt, regelmatig weg.