De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Uw tuin in oktober

Uw tuin in oktober

Adviezen van Rien Meijer

Bomen en struiken planten
Als bladverliezende bomen en struiken in rust gaan en hun blad (hebben) laten vallen, is de ideale plant- en verplantperiode voor deze gewassen aangebroken. Groenblijvende soorten kunt u beter niet later dan begin oktober nog verplanten of, als het toch later in het jaar zou worden, tot volgend jaar april-mei wachten. Bij boompjes die een paar meter hoog zijn en die op een nogal winderige plek worden geplant, kunt u een boompaal zetten om loswrikken tijdens stormen te voorkomen. Van die paal hebben ze dan een paar jaar steun nodig tot de wortels zich goed hebben ontwikkeld en de boom stevig verankerd staat. Maak de boom aan de paal vast met een goede boomband met afstandhouder. De afstandhouder moet ervoor zorgen dat boom en paal niet langs elkaar gaan schuren, anders zou de bast kunnen beschadigen.

Vaste planten verzorgen
Verwijder plantsteunen, maak ze schoon en berg ze op. Bamboestokken zijn makkelijk te bewaren in pvc-buizen. IJzeren steunen die kunnen doorbuigen, kunt u het beste ophangen. Waar afstervende vaste planten andere planten niet verstikken, vormen ze een welkome beschermlaag voor de overlevende wortels eronder. Laat dat afstervende materiaal daarom zo veel mogelijk zitten en ruim het pas in het voorjaar op. Er overleeft bovendien van alles in en onder, waarmee u de natuur weer helpt.

Valappels opruimen
Wanneer u regelmatig valappels opruimt, vermindert u de kans op schimmels en andere aantastingen die in de bodemlaag de winter kunnen overleven. Bovendien is valfruit uitstekend geschikt om er appelmoes van te maken.
Controleer fruit dat u bewaart, regelmatig op rotte plekken.

Algemeen onderhoud

  • Haal afgevallen blad weg van plekken die daardoor gevaarlijk glad kunnen worden, zoals paden, treedjes en opstapjes.
  • Vergeet niet dakgoten schoon te maken (afgevallen blad eruit) om verstoppingen en overstromingen te voorkomen.
  • Haal ook regelmatig blad van het gazon. Vooral als het nat is, kan het gras eronder gaan schimmelen.
  • Verwijder afgevallen blad ook van uw rotsplanten.
  • Blad dat u verzamelt, hoeft u niet af te voeren. Doe het in een plastic vuilniszak, prik daar wat gaten in en zet de zak weg. Het blad gaat dan in de zak composteren. Na een jaar is het blad veranderd in heel goede bladaarde.
  • Afgesnoeide takken versnipperen. Dat gaat uitstekend met een elektrische hakselaar (zo’n apparaat kunt u huren). Zet tijdens het werk wel een veiligheidsbril op en draag stevige tuinhandschoenen.

Kruiden op de vensterbank
Vaste-plant-keukenkruiden, zoals bieslook, Chinese bieslook, munt en peterselie (maar de laatste is eigenlijk tweejarig) kunt u nu in potjes voor het keukenraam zetten. Altijd vers blad bij de hand en het staat nog leuk ook!

Vergeet de vogels niet
Er zijn heel wat vogelvoersoorten voor diverse groepen vogels. Geef gevarieerd voer om zoveel mogelijk verschillende votgelsoorten te helpen overwinteren. U vindt er heel veel over op www.vivara.nl als u op die site doorklikt naar ‘vogelvoer’.

Houten constructies beschermen
Nu de planten hun blad verliezen kunt u veel beter bij houten schuurtjes, hekken, pergola’s enz. Dus is het een prima tijd om die te onderhouden en mankementen te herstellen. Bij droog weer kunt u heel goed schilderen en beitsen.

Stekken nemen
Van bladverliezende heesters kunt u nu houtige (afgerijpte) stekken nemen. Die zijn makkelijk op te kweken. Eigenlijk heeft u er nauwelijks omkijken naar. Neem jonge takken en snij die in stukken van ca. 15-25 cm lang. Zorg dat u weet wat de onder- en bovenkant is. Steek de stekken voor tweederde van hun lengte (met de onderkant onder) ergens in de tuin in losse grond (eventueel eerst een geultje maken) en vergeet ze verder. Als het goed is, zijn ze volgend voorjaar beworteld en kunt u ze uitplanten. Als ze volgend voorjaar uitlopen, is de operatie geslaagd.