De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Uw tuin in januari

Uw tuin in januari

Adviezen van Rien Meijer

In januari valt er niet zo veel te werken in uw tuin maar het is wel een goede periode om plannen voor tuinverbetering te maken.
Controleer zo nu en dan de winterbescherming van vorstgevoelige planten in de tuin en controleer de (kuip)planten in de winterberging op plagen en aantastingen. Vooral schild- en dopluis kunnen soms lastig zijn.
Tijdens de vorstvrije periodes is het ook prima weer om te snoeien. Daarnaast kunt u de klimop opschonen en weghalen van plekken waar de zuignapjes kwaad kunnen (bijvoorbeeld op schilderwerk). En… vergeet de vogels niet!
Strooi niet met zout op planten. Strooi in de buurt van planten liever met scherpzand. Dat maakt gladde oppervlakken stroef, maar sneeuw en ijs dooien er niet van.
Verder is het hout-as uit uw kachel of open haard een prima meststof voor de planten. Alle belangrijke voedingsstoffen voor planten zitten erin, alleen geen stikstof. Strooi geen steenkool-as uit over uw planten dit bevat namelijk giftige stoffen.

Vergeet (ook) de bomen niet
Heeft u een of meer grote bomen op uw terrein, dan bent u daar ook verantwoordelijk voor. Boomeigenaren hebben een zorgplicht. Valt een boom om of vallen er takken uit een boom die schade (of letsel) veroorzaken, dan is de eigenaar daar verantwoordelijk voor en kan hij of zij aansprakelijk worden gesteld. Deze regel geldt zowel voor de gemeentelijke en provinciale overheden als voor particulieren. De wetgeving wordt op dit punt alleen maar strenger. Vandaar dat het belangrijk is om bomen in de beste conditie te houden. Schakel tijdig een deskundige boomverzorger in als u de conditie van een boom niet helemaal meer vertrouwd.

Denk aan de bramen
Vooral grootvruchtige braamstruiken zijn niet bestand tegen zware vorst. Met temperaturen onder min 10 °C hebben ze grote moeite. De takken kunnen dan totaal bevriezen. Bescherm ze dus tegen strenge vorst. Wikkel ze bijvoorbeeld in noppenfolie of – zoals het vroeger altijd werd gedaan – maak de takken los, leg ze plat op de grond en bedek ze met stro. Het stro weer afdekken tegen het wegwaaien. In het voorjaar weer aanbinden.

Voor een leuke winterwandeling
In Lunteren (iets ten noorden van Ede) kom je via een half verborgen paadje dat langs restaurant De Lunterse Boer loopt (dat kan iedereen vinden) bij De Dennenhorst, een pinetum van bijna zes hectare waar u tussen zonsopgang en zonsondergang gratis mag rondlopen.
Er groeien zo’n 1200 soorten en cultuurvariëteiten van coniferen. Het absolute pronkstuk is een mammoetboom van 30 m hoog met aan de voet een omtrek van bijna 4 m!
Het pinetum werd in 1934 begonnen op een stuk hei dat bomenliefhebber (en mijnbouwingenieur) Henri Louis Dinger had gekocht. Het pinetum is – als levend monument – inmiddels door zijn familieleden in een stichting ondergebracht. Lees er meer over op www.pinetum.eu

Tips:
Ziet u in uw hazelaars of zwarte-bessenstruiken heel dikke, ronde knoppen, snoei die dan weg en voer ze af. Ze beloven geen extra zware trossen vruchten of bladeren, maar ze zijn aangetast door een galmijt (de rondknopmijt) die heel schadelijk kan zijn.

Vaststellen of een twijg nog leeft of dood is, kan heel gemakkelijk door een klein stukje bast weg te krabben. Als het weefsel dat daar direct onder zit, groen en sappig is, leeft de twijg nog. Vaak merk je het al aan de bast zelf. Gezonde jonge bast is soepel en ook vrij sappig.